De Ouderpraatgroep is een initiatief waarbij maatschappelijk kwetsbare ouders wekelijks samen komen om te praten over de moeilijkheden en successen die ze ervaren bij het opvoeden van hun kinderen. Op het datzelfde moment worden hun kinderen opgevangen in het kinderatelier door onze vrijwilligster. Zij bezorgt alle kinderen en jongeren een leuke ontspannen avond en geeft hen de kans om te groeien.
Elke ouder draagt zijn rugzakje met zich mee en heeft het nodig om voor langere tijd zijn/haar verhaal in een veilige sfeer te vertellen. De ouders onderling ervaren veel steun bij elkaar. Het zijn bondgenoten van elkaar. Ze kunnen bij elkaar hun verhaal kwijt, ze wisselen ervaringen uit, geven elkaar goede raad en putten daar steeds opnieuw kracht uit om verder te gaan. Het doel van de ouderpraatgroep is opvoedingsondersteuning bieden aan ouders op een eenvoudige en begrijpbare manier.
Het aanbod van De Ouderpraatgroep
Er wordt afwisselend een praatgroep, een themagroep en een activiteit georganiseerd voor de gezinnen van De Ouderpraatgroep.
Tijdens de praatgroep wisselen de ouders ervaringen en tips uit rond het opvoeden van hun kinderen. Ze krijgen de kans om te vertellen hoe het met henzelf en de kinderen gaat, hoe ze zich voelen, om hun onzekerheden te bespreken, …
Een op voorhand welbepaald opvoedingsthema wordt uitgediept en ouders wisselen aan de hand van een theoretisch kader hierrond verder ervaringen en tips uit. Dit thema reiken de ouders zelf aan. Allerhande onderwerpen die te maken hebben met de opvoeding van kinderen kunnen aan bod komen.
Een andere belangrijke doelstelling waar we vanuit de ouderpraatgroep willen inzetten is het netwerk van onze gezinnen uitbreiden en hun deelname aan de samenleving te vergroten. Eenmaal per maand voorzien we een aanbod van activiteiten voor zowel de ouders als de kinderen. Zo brengen we bijvoorbeeld samen een bezoekje aan de bibliotheek, het zwembad, de bowling, de cinema, de kerstmarkt, Heldenland, …
Verantwoordelijke en aanspreekpunt De Ouderpraatgroep en kinderatelier Tienen
Isabelle Wertoy
isabelle.wertoy@begeleidwonentienen.be
016/81 48 46
0490/57 98 24